Levandulová silice destilovaná

Máte-li možnost parní destilace - mnoho éterických olejů se získává destilováním s vodní párou, je to ideální forma pro výrobu.

Při této metodě prochází látka chlazeným prostředím, kde pára zkapalní. Kapalina, která se tvoří z kondenzátu na stěnách chlazené trubky se skládá ze dvou komponent - z vody a z olejové látky. Po ustálení olej zůstane nahoře a dole je voda. 


DOMÁCÍ VARIANTA

Potřebujete:

❖ Velký hrnec s pokličkou

❖ Destilovanou vodu

❖ 4 kilogramy nasekané nebo nastřihané Levandule

❖ Barevná sklenička s víčkem dobře uzavíratelná


Postup:

Dejte nastřihanou nebo nasekanou Levanduli do velkého hrnce a zalijte ji destilovanou vodou. Připravte si dostatečně velký hrnec, aby voda nezaplnila více než ¾ hrnce. Přikryjte pokličkou.

Hrnec zakryjte obrácenou pokličkou. Babička dávala pokličku víkem dolů, aby všechna vytvořená pára, která  kondenzuje na pokličce mohla pěkně sklouznout zpět do hrnce. Přiveďte k bodu varu a poté ihned stáhněte plamen a ohřívejte na menší stupeň pomalu a lehce 5 hodin.

Až uvidíte, že se levandule začíná usazovat v hrnci dole, můžete vypnout. Dodržte ale 5 hodinou frekvenci. Je to pro sílu i dobro vaší silice. Po vychladnutí dejte hrnec do lednice. Pokud nemáte místo, stačí chladná spíž, na balkon. V lednici to nechte 12 až 14h.

Když po 12 hodinách odklopíte opatrně hrnec, uvidíte tenkou vrstvu oleje na hladině – to je Váš éterický olej, který při vychlazení ztuhne.  Opatrně ho odeberte z vody. Pracujte rychle, může to začít ihned tát. Vkládejte po lžičkách do připravené barevné skleněné lahvičky s víčkem.

Někdy zůstává v oleji i trochu vody. Nevadí. Když lahvičku jemně zahřejete v dece či u topného tělesa, voda se vypaří a zůstane jen esenciální olej. Nezahřívejte olej příliš dlouho.

levandulové údolí