Používáme cookies, abychom vám zpříjemnili pohodlnou cestu webem Levandulového údolí.
Díky vašim podnětům zlepšujeme jeho funkce, výkon i přehlednost. Děkujeme a přejeme vám příjemný zážitek! 💜
Ingredience:
4–5 jablek
2 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce do mléka
1 lžička mleté skořice
50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
250 g měkkého plnotučného tvarohu
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 lžíce moučkového cukru + 1 lžíce na sníh
2 balíčky vanilkového cukru (bio) nebo 4 lžíce domácího
300 ml plnotučného mléka
400 g staršího pečiva (housky, rohlíky, bagety)
Postup:
Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse je smíchejte s cukrem a skořicí. Oddělte žloutky od bílků.
Tvaroh utřete se 2 žloutky, přidejte rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Dobře promíchejte.
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu máslem.
Ve větší míse vyšlehejte mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Pečivo nakrájejte na plátky, které postupně namáčejte v mléčné směsi a ukládejte těsně vedle sebe na dno formy.
Navrch rovnoměrně rozložte jablka s cukrem a skořicí a potřete polovinou tvarohové směsi. Poté opět položte vrstvu namočeného pečiva a přikryjte zbytkem tvarohu. Nakonec vše zalijte zbylým mlékem.
Pečte dozlatova asi 40–45 minut. Poté žemlovku potřete vyšlehaným bílkem s trochou moučkového cukru a pečte ještě dalších 5 minut, dokud sníh nezíská zlatavou barvu.
Nechte lehce vychladnout, nakrájejte a podávejte přímo v pekáčku.