15% sleva na produkty z loňské sklizně Levandule Chodouňské. 👉 Zobrazit akci

Luxusní žemlovka s jablky, tvarohem a sněhovou peřinkou

Ingredience:

  • 4–5 jablek

  • 2 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce do mléka

  • 1 lžička mleté skořice

  • 50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy

  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

  • 2 lžíce moučkového cukru + 1 lžíce na sníh

  • 2 balíčky vanilkového cukru (bio) nebo 4 lžíce domácího

  • 300 ml plnotučného mléka

  • 400 g staršího pečiva (housky, rohlíky, bagety)

Postup:

  1. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse je smíchejte s cukrem a skořicí. Oddělte žloutky od bílků.

  2. Tvaroh utřete se 2 žloutky, přidejte rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Dobře promíchejte.

  3. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu máslem.

  4. Ve větší míse vyšlehejte mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Pečivo nakrájejte na plátky, které postupně namáčejte v mléčné směsi a ukládejte těsně vedle sebe na dno formy.

  5. Navrch rovnoměrně rozložte jablka s cukrem a skořicí a potřete polovinou tvarohové směsi. Poté opět položte vrstvu namočeného pečiva a přikryjte zbytkem tvarohu. Nakonec vše zalijte zbylým mlékem.

  6. Pečte dozlatova asi 40–45 minut. Poté žemlovku potřete vyšlehaným bílkem s trochou moučkového cukru a pečte ještě dalších 5 minut, dokud sníh nezíská zlatavou barvu.

  7. Nechte lehce vychladnout, nakrájejte a podávejte přímo v pekáčku.

levandulové údolí