Levandulová silice destilovaná
Máte-li možnost parní destilace - mnoho éterických olejů se získává destilováním s vodní párou, je to ideální forma pro výrobu.
Při této metodě prochází látka chlazeným prostředím, kde pára zkapalní. Kapalina, která se tvoří z kondenzátu na stěnách chlazené trubky se skládá ze dvou komponent - z vody a z olejové látky. Po ustálení olej zůstane nahoře a dole je voda.
DOMÁCÍ VARIANTA
Potřebujete:
❖ Velký hrnec s pokličkou
❖ Destilovanou vodu
❖ 4 kilogramy nasekané nebo nastřihané Levandule
❖ Barevná sklenička s víčkem dobře uzavíratelná
Postup:
Dejte nastřihanou nebo nasekanou Levanduli do velkého hrnce a zalijte ji destilovanou vodou. Připravte si dostatečně velký hrnec, aby voda nezaplnila více než ¾ hrnce. Přikryjte pokličkou.
Hrnec zakryjte obrácenou pokličkou. Babička dávala pokličku víkem dolů, aby všechna vytvořená pára, která kondenzuje na pokličce mohla pěkně sklouznout zpět do hrnce. Přiveďte k bodu varu a poté ihned stáhněte plamen a ohřívejte na menší stupeň pomalu a lehce 5 hodin.
Až uvidíte, že se levandule začíná usazovat v hrnci dole, můžete vypnout. Dodržte ale 5 hodinou frekvenci. Je to pro sílu i dobro vaší silice. Po vychladnutí dejte hrnec do lednice. Pokud nemáte místo, stačí chladná spíž, na balkon. V lednici to nechte 12 až 14h.
Když po 12 hodinách odklopíte opatrně hrnec, uvidíte tenkou vrstvu oleje na hladině – to je Váš éterický olej, který při vychlazení ztuhne. Opatrně ho odeberte z vody. Pracujte rychle, může to začít ihned tát. Vkládejte po lžičkách do připravené barevné skleněné lahvičky s víčkem.
Někdy zůstává v oleji i trochu vody. Nevadí. Když lahvičku jemně zahřejete v dece či u topného tělesa, voda se vypaří a zůstane jen esenciální olej. Nezahřívejte olej příliš dlouho.